Birkenes rundt

Noen ganger er det godt med litt miljøforandring, og i dag bestemte vi oss for å ta “Birkenesrunden”. Området var uprøvd for min del, selv om jeg har lest mye bra om vannene her (bl.a. på Skitt Fiske Lillesand). Birkenes er jo en stor kommune, og skal man rekke en rundtur på en dag, må det foretas et mer eller mindre tilfeldig utplukk. Vann som ligger tett opptil veien ble derfor det viktigste kriteriet.

Birkenes rundt.
Birkenes rundt.

Turen startet i Begervann ved Søre Herefoss med resultatløst fiske. Undertegnede hadde riktignok på en stor ørret. Den gikk rett til værs, og ristet seg løs fra en Tasmanian Devil. Så det var det. Neste stopp var ved Kyllandsvann i Risdal. En ørret satt allerede på første kastet, og det ble en til litt senere. Etter en matbit på Engesland, valgte vi å dra opp til Vassvann. Her regjerte i all hovedsak skjebbene (abbor, tryte m.m.), selv om det satt en og annen ørret på kroken innimellom.

Goggi med en småpen ørret i Vassvann.
Goggi med en småpen ørret i Vassvann.

I Bellandsvann har vi hørt at det skal være “voksen” ørret, og vi bare måtte innom en tur. Goggi slo til med dagens største. Ørreten veide pene 700 gram. At den (og et par andre ørreter vi fikk) kunne få plass mellom alle skjebbene, skjønner ikke jeg. Etter dagens “skjebbe-eldorado” i Vassvann og Bellandsvann, ble dagen avsluttet med to “bomskudd”. I Eielandsvann bet “akvarie-skjebbene” på kroken omtrent før sluken tok vannet, så det holdt med fem kast. “Kveldsbettet” ble lagt til Vestre Fjellvann, men det var dessverre helt fraværende. En hyggelig eldre herre (som hadde fått tre pene ørreter på mark) fortalte oss at det var håpløst å fiske med sluk slik vindretningen var denne kvelden.

Kveldsstemning ved Vestre Fjellvann.
Kveldsstemning ved Vestre Fjellvann.

OK, ikke den beste ørretfangsten i dag. Men hva kan man egentlig forvente på høylys dag i sommervarmen? Birkenesområdet blir garantert besøkt igjen. Det beste av alt er at alt dette (og mere til) er på samme fiskekort.